calitatea energiei, parametri energetici

Servicii de monitorizare a parametrilor energetici si a calitatii energiei

Factorii care determina calitatea serviciului de alimentare cu energie electrică sunt:

  • siguranţa în funcţionare a instalaţiei,
  • calitatea energiei electrice la punctul de delimitare dintre consumator şi furnizor,
  • compatibilitatea electromagnetică a instalaţiilor cu mediul în care funcţionează, în punctul comun de racord.

Cele mai multe domenii ale industriei se confruntă cu problema calităţii energiei electrice. Calitatea energiei electrice poate fi definită în multe moduri, fiecare individ având propria sa percepţie asupra acestei noţiuni, motiv pentru care a fost nevoie de definirea clară şi concisă a noţiunii de calitate a energiei electrice şi de standardizarea parametrilor care intervin în definirea acestei noţiuni.

Există mai multe criterii pentru caracterizarea perturbaţiilor care apar în reţelele de distribuţie a energiei electrice, criterii ce caracterizează perturbaţiile fie în domeniul timp, fie în domeniul frecvenţei:

  • Armonicile şi alte abateri de la frecvenţa de alimentare nominală: Acestea apar mai ales din cauza echipamentelor utilizatorilor, care atrag un curent legat neliniar de tensiune, şi astfel introducând curent la frecvenţe nedorite în reţea de furnizare.
  • Flicker (pâlpâiri), ca un efect principal al fluctuaţiilor de tensiune, care sunt cauzate de echipamentele utilizatorilor, care consumă un curent cu amplitudine fluctuantă, care rezultă în fluctuaţie corespunzătoare a tensiunii din reţea.
  • Golurile de tensiune: Acestea sunt cauzate de apariţia şi eliminarea rapidă a scurtcircuitelor sau a altor creşteri extreme de curent în sisteme de furnizare sau a instalaţiilor conectate la ea de către sistemele de protecţie.
  • Variaţiile de tensiune: Acestea apar la deconectarea şi conectarea independentă a câtorva sute sau mii  de echipamente utilizate în fiecare reţea.
  • Supratensiuni tranzitorii: mai multe fenomene, inclusiv funcţionarea comutatoarelor şi dispozitivelor de siguranţă şi apariţia descărcărilor electrice în imediata vecinătate a reţelelor de distribuţie, conduc la supratensiuni tranzitorii în reţelele de distribuţie şi în instalaţii conectate la ele.
  • Supratensiune temporară: Supratensiune temporară în reţelele de distribuţie apar aproape exclusiv ca o consecinţă a unei întreruperi a conductorului neutru, care poate apărea la instalaţiile clienţilor, precum şi în sistemele publice de alimentare.
  • Armonicele: Acestea sunt tensiuni la alte frecvenţe decât cele multiplu de frecvenţă fundamentală. Acestea apar din funcţionarea convertoarelor de frecvenţă şi a echipamentelor similare de control.
  • Dezechilibru de tensiune: Tensiuni cu amplitudini şi faze diferite pe sisteme trifazate apar de la conectarea unor consumatori care absorb curenti mult diferiţi pe cele 3 faze.

    Rezolvarea problemelor de calitate a energiei electrice reprezinta un proces complex  care impune evaluarea calitatii energiei furnizate, prin monitorizarea tensiunilor si curentilor in punctele de alimentare, cat si prin monitorizarea perturbatiilor introduse de catre consumator.

     

 

 

Puneti-ne o intrebare / Scrie un comentariu (review)


* Campuri obligatorii
Contact:
SC ElSys Design SRL
Date Fiscale:
CUI:
RO 14327151
Nr. Reg. Com.:
J22/1085/2001
 
Punct Lucru Iasi:
Adresa:
IASI, Strada Razoarelor nr. 3, Bl. 946, Sc. A, Ap. 3, Parter
Telefon:
+40.232.232.690
 
Web:
www.elsysdesign.ro
Email:
office@elsysdesign.ro